top of page

Bio-infused PET

In dit project ontwikkelden we een nieuwe combinatie van technieken en materialen om een 'cradle-to-cradle' modulair blok te creëren, dat bestaat uit een dunne 3D-geprinte schil doordrenkt met ongebruikt biologisch afval. Het doel is om een herbruikbaar en duurzaam object te creëren dat in verschillende contexten kan worden gebruikt, variërend van meubels tot akoestische tegels en constructies (voor tentoonstellingen).

IMG_3440.jpg

Voor de productie ervan 3D-printen we dunne shells van gerecyclede PET-flessen die zijn gevuld met biomaterialen zoals hennep, Japanse duizendknoop, pindaschalen, koffiegruis en vezels. Zo heb je een snellere printtijd voor een groter volume dat verstevigd wordt met onbenutte organische reststromen.

De experimenten tonen het onderzoeksproces naar het potentieel van deze nieuwe techniek. In vergelijking met traditionele methoden biedt deze productiemethode de mogelijkheid om op een efficiëntere en toegankelijke manier volumes te creëren met Digital Manufacturing technieken.

IMG_3455.jpg
IMG_3449.jpg

Door de biocomposiet in een waterafstotende shell te persen, worden de akoestische en warmte-isolerende eigenschappen ervan versterkt. Dit proces kan perfect worden geïntegreerd in Industrie 4.0 en kan internationaal op lokaal niveau worden toegepast, aangezien de materialen wereldwijd in overmaat beschikbaar zijn.

Dit project maakte deel uit van de tentoonstelling 'Post-industrial Crafts: RE-SHAPED', die in maart 2022 te zien was in het Brussels Design Museum. Deze tentoonstelling werd mogelijk gemaakt dankzij LUCA School Of Arts, Rish Kombucha, Brussels Beer Project, Meuleman Bouwmaterialen en LUCA Breakout.

Interne Affichage Post-Industrial Crafts Re-Shaped.jpg
bottom of page